English
Meny MENY
Melker Garay

Om konstnären

Melker Garay är författare och föddes i Chile 1966. Han kom till Sverige 1970 och bor i Norrköping. Som författare har han skrivit sju böcker – romaner och novellsamlingar. Han har även gett ut den internationellt uppmärksammade boken mcv som kan betraktas som conceptual art. Hans litteratur kretsar kring existentiella och filosofiska frågeställningar.

Böckerna har blivit översatta till andra språk som engelska, spanska, rumänska och ryska. De har även blivit filmatiserade och en av hans romaner har satts upp som pjäs.
Han driver också kulturtidskriften och förlaget Opulens

Melker Garay är en författare som tycker om att måla. Han började måla på allvar år 2013, autodidakt, och har idag en egen ateljé. Tidigt bestämde han sig för att hans första utställning skulle ske i hans hemstad Norrköping. Och så blev det också, nämligen på galleri Kameleont.

 

Något i mig

"Ord räcker inte alltid till. Ja, det har jag många gånger upptäckt i mitt författarskap. Det finns så mycket inom oss alla som vi inte alltid riktigt vet hur vi ska formulera. Möjligen är det så att måleriet tar vid där ord inte räcker till. Skulle det kunna vara så?

Vintern 2013 var det något i mig som sa att jag borde måla; att jag borde på en duk ge färg och form åt det jag bär inombords. Och då började jag måla med akryl. Nu undrar någon kanske: Vad ska det tjäna till? Och svaret är: Det ska tjäna mig, när jag inte förmår att fylla ett tomt ark med tankar som jag bär inom mig."

Foto: Natalie Garay